Ако някой се опита ви убеди, че веган торта не може да бъде вкусна, не му вярвайте. Но и не спорете с него, оставете го да тъне в собственото му неведение или пък му пригответе. Аз избрах второто.
Като сложиш ядки, мед, фурми и ананас няма какво да объркаш.
За приготвянето на крема пасирам с пасатора на максимални обороти:
- 1 средно голям ананас
- 1 1/2 чаши кашу
- 1 ч.л. ванилия
- 3-4 с.л. агаве нектар или мед
- 2 с.л. соев лецитин (по желание)
- 3 с.л. кокосово масло
Приготвям блат от
- 2 чаени чаши смлени ядки (според източника се ползват орехи и слънчоглед)
- 5 фурми – наситнявам ги с ножа
- 4 с.л. мед
- 1/4 чаша овесени ядки
- 3 с.л. брашно от рожкови
- 2 с.л. пчелен прашец
- по желание могат да се прибавят 2 с.л. какаови трохи
По стените и дъното на тортена форма поставям PVC фолио. Изсипвам тестото за блата и с притискане го разнесям равномерно по дъното. Оставям блата във фризер за 10-15 минути да се стегне, след което изсипвам върху него ананасовия крем и го връщам във фризера. Изваждам тортата поне час преди сервиране.
Тортата можем да украсим със сезонни плодове или някакви сушени плодове, но обикновено на мен ми липсва търпение и не я украсявам. :D