Моята любима ананасова торта

Ако някой се опита ви убеди, че веган торта не може да бъде вкусна, не му вярвайте. Но и не спорете с него, оставете го да тъне в собственото му неведение или пък му пригответе. 😁 Аз избрах второто.

Като сложиш ядки, мед, фурми и ананас няма какво да объркаш. 😉

За приготвянето на крема пасирам с пасатора на максимални обороти:

  • 1 средно голям ананас
  • 1 1/2 чаши кашу
  • 1 ч.л. ванилия
  • 3-4 с.л. агаве нектар или мед
  • 2 с.л. соев лецитин (по желание)
  • 3 с.л. кокосово масло

Приготвям блат от

  • 2 чаени чаши смлени ядки (според източника се ползват орехи и слънчоглед)
  • 5 фурми – наситнявам ги с ножа
  • 4 с.л. мед
  • 1/4 чаша овесени ядки
  • 3 с.л. брашно от рожкови
  • 2 с.л. пчелен прашец
  • по желание могат да се прибавят 2 с.л. какаови трохи

По стените и дъното на тортена форма поставям PVC фолио. Изсипвам тестото за блата и с притискане го разнесям равномерно по дъното. Оставям блата във фризер за 10-15 минути да се стегне, след което изсипвам върху него ананасовия крем и го връщам във фризера. Изваждам тортата поне час преди сервиране.

Тортата можем да украсим със сезонни плодове или някакви сушени плодове, но обикновено на мен ми липсва търпение и не я украсявам. :D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *