Хлябът с квас

Моето съотношение на продуктите, които ползвам при едно замесване е горе-долу следното

1 кг. брашно

активен квас = 200 мл.

вода 600 – 700 мл.

1 равна супена лъжица сол

Получава се около 2 кг. тесто – ползвам форми за кекс – точно две форми (аз ползвам пълнозърнесто брашно, допускам, че ако ползвам фино брашно, то обемът ще се увеличи)

Разбъркам брашното и солта с ръце, в продължение на няколко минути. Правя малък кладенец в центъра, където изсипвам активния квас. Добавям постепенно водата, като добре я разбърквам с кваса. След това започвам да меся, докато водата добре се усвои в тестото – отнема 5-10 минути. Много е важно да се замесва меко тесто, а меко означава с много вода. Тъй като всяко брашно е различно и поема водата по различен начин, понякога добавям повече вода от предвиденото. Тайната на добър, пухкав и набухнал хляб е в голямото количество вода, което е поел, но това е същевременно и трудната част – да се работи с меко тесто.

Оставям тестото в съда и го покривам с плътна кърпа отгоре – почива за около 30 минути.

Хващам единия край на тестото и го сгъвам към центъра. Повторям 2 – 3 пъти и от другите краища, а след това оставям тестото да си почине. Този процес се нарича Обръщане – с него премесваме тестото, така че да се насити с въздух и да се разтегли малко.

Следва втора 30 минутна почивка, последвана от обръщане и трета 30 минутна почивка, последвана от обръщане.

След като тестото е обърнато вече три пъти, станало е еластично и готово за оформяне. Изчаквам още 15 – 20 минути от третото обръщане, след което разделям тестото на две, обръщам го няколко пъти и го поставям в метални правоъгълни форми за кекс, в които съм застлала хартия за печене. Навсякъде препоръчват съдът да е поръсен с брашно, но на мен ми е по-удобно да бъде застлан с хартия.

Оставям двете форми на топло да втаса последно и след 30-40 минути хлябът е готов за печене. Когато се натисне с пръст и той се върне бавно и леко нагоре, се счита за втасал. Същото правило междувпрочем важи и за хляба с мая.

Преди да сложа хляба да се пече, включвам фурната да загрее до 230 градуса.

С нож правя разрези в хляба, за да се разцепи равномерно, а не на непредвидени от мен места – разбира се, доста често хлябът ми показва, че никой не е по-голям от него и си се разцепва, където той си пожелае.

Поставям хляба във фурната и след 10 минути намалям силата на печене на 190 градуса и пека още 30 минути. Ефектът на намаляването на температурата е сходен с печене на пещ. Обикновено 30 – 60 минути са достатъчни на хляба, за да стане готов. Оставям го да изстине добре, тъй като при охлаждането протичат още някои процеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *