Алги

Началото на моето ново познание започна през вчерашния късен следобед, когато ми подариха алги.

Морските алги са живи организми, които приличат на желирани кристали, известни още като японски захарни гъби. Така нареченият воден кефир е бактериална закваска.

Японските кристали се отглеждат и размножават много бързо в съд с вода и захар (за около 3 с.л. кристали е необходим около литър вода и 3 с.л. захар). Добавят се също няколко стафиди или други изсушени плодове, или пък резени лимон или лимонов сок, като захарта и плодовете всъщност осигуряват хранителните вещества, необходими на бактериите. Също така всички източници ни информират, че сан ужни между 24 и 48 часа за ферментиране.

Тази вечер прецедих кристалите, захраних ги с нови стафиди и захар.

Ето и прецедения воден кефир. Леко киселичък, не мога да прецедя дали ми харесва вкусът му, лееко резлив, може би охладен би ми допаднал повече.

Според пубикациите в интернет, прецедената течност се нарича воден кефир. Все още съм много боса по темата и тепърва ще трупам знания.

Мнозина споделят, че правят втора ферментация на водния кефир, като добавят към него плодове.

Пасирах синии сливи и жълта ренколда

На тази снимка се вижда съотношението между водния кефир и сливите с меда и алоето.

С прецедената течност залях пасираните сини сливи и жълта ренклода и добавих две супени лъжици смесен мед с пасиран лист от алое…

Разбърках с дървена лъжица, затворих с винтова капачка и чакам 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *