Не бях чувала за тортийя до пристигането ми в Овиедо. Когато тръгнах по Пътя, често виждахме в менюто Тортийя де пататас, но винаги беше свършила. Успях да я опитам един в Сантяго де Компостела. Бяхме получили вече компостелите си и седнахме в неголямо ресторантче близо до катедралата. Разбира се, поръчахме тортийя де пататас. Хареса ми, никога не ми е идвало на ум, че мога да направя омлет с картофи. Не бих казала, че го приготвям често, но всеки път се наслаждавам на вкуса му. Приготвянето не е сложно.
Обелвам няколко картофа и ги нарязвам на тънки филийки – около 2-3 милиметра.
В широк тиган сипвам повечко олио и когато загрее, слагам картофените резенчета. Захлупвам с капак и задушавам на слаб огън.
Когато преценя, че са готови, посолявам и ги заливам с разбити яйца. Захлупвам и продължавам да задушавам.
След като яйцата са изпържени от долната страна, махам капака и захлупвам тигана с друг тиган.
Над мивката обръщам тиганите и слагам тортията да се пържи от другата страна, нужни са не повече от 5-6 минути. Готово, тортийята готова.
Да ви е сладко!