Сирене от кефир

Пост е и количеството кефир се увеличава, независимо, че раздавам на колеги и приятели. Озовах се с близо 2,5 литра готов узрял кефир. Срещах публикации, че хората го прецеждат и оставят да узрее като сирене, нищо не пречи да опитам и аз. Прецедих през тензух за 24 часа – по същия начин, както прецеждам сирене или кисело мляко. Тук обаче се оказа леко предизвикателство, той е по-воднист от сиренето, поради което трябва по-внимателно да подходя с пресоването.

Намокрих малко парче тензух, застлах с него гевгир и изсипах прецедения кефир. Посолих отгоре кефира и загънах тензуха като плик. Под и върху завития кефир наръсих морска сол. Затиснах го с паве за през нощта.

До сутринта солта почти се беше разтопила. Внимателно развих тензуха, но кефирът не е стегнал, както се стяга сиренето. През почивните дни ще пътувам, което означава, че трябва да е опакован така, че да не се разпада, в същото време и да няма възможност да образува плесен. Нямам особено голям избор. Завих го внимателно в хартия за печене, като преди това го посолих отдолу и отгоре. След това завих в няколко слоя тензух и го вързах като бохча със сезал. Ще стои така до неделя вечер на вратата на хладилника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *