От няколко години приготвям различни тинктури от билки – от ехинацея, от широколист живовлек, от хрян, от плодовете на див кестен, като всяка от тях е била от един вид билка. Чела съм много за горчивката на Мария Требен, но никога не съм я опитвала. Тя е смес от 44 растения. Във фейсбук средата попаднах на коментари на хора, че в приготвянето на домашни горчивки са стигали до смес от 100 билки, като споделят, че билките отлежават от ранна пролет до късна есен – с появата им в природата, се добавят към горчивката. Още миналата есен реших, че през тази година (2022) ще си направя тинктура от много билки, като идеята ми беше да не правя голямо количество, да слагам по съвсем малко от билките. Интересното е, че различните източници посочват, че слагат в малко количество дори билки, които се считат за отровни. Алкохолът, който ползвам е водка. Избирам такава, на която пише, че е житна. Защо водка? От години чета рецептите на българския лечител Петър Димков и навсякъде той препоръчва за тинктурите да се ползва житна водка или житна ракия. Към момента не разполагам с житна ракия, затова купувам житна водка. Тук ще изброявам билките, които добавям, така ще имам пълен списък с тях. Първите билки бяха няколко цвята кокиче и ги сложих на 13 март. По-едрите билки нарязвам наситно с ножа, за да се уплътняват по-добре в буркана. Дотук имам сложени два буркана – един в селската къща и един в апартамента в града, след време ще ги смеся в по-голям буркан. В различни пчеларски списания съм попадала на информация, че в Украйна правят настой от умрели пчели (тъй нареченият подмор), реших да добавя в моята горчивка няколко пчели от моя пчелин.
Ето и билките:
- цвят от кокиче
- корен, стъбло и листа от коприва
- цветове от лилава горска теменужка
- листа от градински здравец
- цветове от великденче
- цветове от жълтурче
- един цвят и малък стрък от змийско мляко
- листа от левурда и цветни пъпки от левурда
- 4 пчели
- цвят от трънки
- цвят от джанки
- цвят от дрян
- цвят от кукуряк
- цвят и листа от горска иглика
- цвят от горски люляк
- цвят от японска дюля
- обикновено лютиче
- червена мъртва коприва
- листа и цветове от горска ягода
- вероника
- овчарска торбичка
- цвят от конски кестен
- цвят от здравец
- цвят от мъждрян (Fraxinus ornus L.)
- цвят лайка
- цвят мащерка
- смолист карамфил (Viscaria vulgaris)
- цвят и стрък бял равнец
- цвят и стрък жълт равнец
- стрък дебела мара
- Женевско срещниче (Ajuga genevensis)
- цвят от дървовиден бъз
- цвят от червена детелина
- венчелистчета от широколист див божур
- цвят и листа от ливадно орехче
- цвят слез
- цвят шипка
- цвят роза Дамасцена
- цвят и стрък памуклийка
- цвят и листа кръвен здравец
- цвят и стрък медуница
- трън, все още не съм уточнила точно от кой вид
- листа и стрък червен кантарион
- листа и стрък маточина
- цвят от невен
- листа от касис
- цвят и стрък бял равнец
- цвят и стрък жълт кантарион
- листа от смрадлика
- мащерка
- цвят и стрък жълт равнец
- цвят и стрък еньовче
- цвят и стрък от върболист (блатия)
- плодчета драка
- цвят и стрък от риган
- цвят и стрък от пурпурна ехинацея
- шишарки от хмел
- плодчета от червен и черен глог
- плод шипка
- Коча билка (Napeta cataria)
- листа от широколист живовляк