Капан за рой

Посрещнах сезона със 100 % загуба. Първоначално мислех да закупя отводки, след това реших, че бих могла да опитам да хвана рой. Знам, че има готови смеси за примамка, но все нещо ми пречеше да отида до пчеларския магазин да закупя. В това време батко ми изпрати рецепта за примамка за пчелен рой. Дадена му е от негов колега. Така че реших да пробвам в два от кошерите. Те са обгорени и стоят празни от предишния сезон.

В записаното е допусната техническа грешка – маслото от лимон да се чете масло от лимонова трева.

Направих две дози примамка. За целта сложих прополиса в хладилника за 24 часа, след което с остър нож го настъргах, залях го със спирта.

Разклащах буркана два-три пъти дневно в течение на 6 дни до пълното разтваряне на прополиса в спирта. Набрах маточина и я начуках с чук, докато стане почти като каша. Разделих прополиса в две бурканчета, сложих маточината вътре и добавих по 100 мл вода на буркан. След което накапах по 50 капки на буркан.

Днес, 04-ти юни 2022 г. в два от кошерите сложих по буркан с примамката. Сложих в кошера и по две рамки с восъчни основи. Не разполагам с изградени пити (питите от другите кошери са нападнати от молци, поради което не смятам да рискувам да ги сложа в кошерите с примамките. Дано ми е на късмет да хвана роеви пчелни семейства.

Бурканът на дъното на кошера – вдясно са пчелните пити
Прелките са отворени, за да могат да влязат пчелите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *