И отново бататите

И така, през 2021-ва година подходих несериозно към създаването на разсад за батати и съответно не придобих никакъв опит в отглеждането им. Тази година отново закупих батат от хранителен магазин, съответно не знам какъв сорт е, но не това е същественото. На първо време го оставих на тъмно и не след дълго се появиха първите стъбълца.

От оченцата на батата се появиха малки нежни растенийца – така изглежда на 23 март 2022 г. За съжаление, не съм си отбелязала датата на закупуване.

Отново срязах туба от минерална вода на две, като целта с горната част да създам парников ефект. Този път добавих торопочвена смес и наполовина зарових батата, като оставих стъбълцата над почвата. Навлажних почвата добре и покрих с горната част на тубата. Оставих я в хладна стая, далеч от пряка светлина.

11 април 2022 г. – 19 дни след поставянето в почвата.

И така дни наред, само леко навлажняване, растенийцата бавно и славно растяха. В никакъв случай не желаех да растат бързо, за да не развият големи коренови системи. Според информация, която открих в интернет, не е добра идея разсадът да бъде с големи коренища, защото ще се оплетат впоследствие грудките и ще бъде трудно разделянето им, а и ще имат изключително крива и неправилна форма.

В началото на месец май пренесох тубата в градината на селската къща, като развих капачката, за да не се задушават растенията. От края на месец май махнах горната част и оставих растенията да растат свободно.

09 юни 2022

И така, вчера, 09 юни, реших, че е време да отделя внимателно растенията от грудката и да ги сложа във вода да се вкореняват – така съветват всички градинари, които отглеждат батати.

Извадих внимателно цялата грудка и с изненада установих, че има голямо количество корени, които излизат от самата грудка, а не от стъбълцата. Дори две от растенията имаха корени, като част от тях вече бяха получили типичното удебеляване за формиране на грудка.

Готов разсад с начално формиране на грудка
големият кореноплод с новообразуваните фини коренчета

В такъв случай посадих двете вкоренени растения и стария батат. От едното му ученце се подава много малко стъбълце с миниатюрни листенца, дано успее да порасте голямо растение.

Двете вкоренени разсадчета
Старата грудка

Внимателно отделените невкоренени растения потопих във вода за вкореняване.

Потопени за вкореняване

Какво нещо е желанието за живот – само ден след като потопих стъбълцата, вече имат дву-милиметрови коренчета.

Изключително приятно е, че повече от 2 часа вали напоителен дъжд. Растете деца, растете, големи грудки да налеете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *