Кюфтенца от просо и спанак

Вече пети месец откак спазвам по-специален режим на хранене, който сама си наложих заради силното обстряне на псориазиса, който имам. И тъй като в момента спазвам Великденския пост, съм още повече ограничена в продуктите, които мога да ползвам. Днес имам в наличност просо, спанак, пресен чесън и лук от моята градина, ленено семе и реших да си сготвя кюфтенца.

За целта сварих просото за около 10 минути, след което го измих обилно със студена вода. От студената вода зрънцата се отделиха едно от друго. През това време сварих на пара спанака. Смлях 3 супени лъжици ленено семе (използвам като като заместител на яйцето като слепваща съставка). Накълцах наситно лука и чесъна.

Смесих в голяма купа всички продукти, добавих сол, нарязан пресен копър, сушена чубрица и джоджен, изчаках около 10-на минути да се стегне сместа, след което с помощта на лъжица оформих кюфтенца.

Наредих кюфтенцата в тавичка върху хартия за печене. Върху всяко кюфтенце капнах по 3-4 капки зехтин. Поставих тавичката в предварително загрята до 180 градуса по Целзий фурна и пекох около 45 минути.

Поднесох кюфтенцата със сос от кокосова сметана и чесън. Соса приготвих като пасирах 1 кутия кокосова сметана, 2 малки главички чесън, 3 лъжици зехтин и сока на половин лимон.

Продукти за кюфтенцата:

300 гр. просо

300 гр. спанак

3 супени лъжици ленено семе

3 стръка пресен лук

1 стрък пресен чесън

1 връзка пресен копър

сол на вкус

щипка сушена чубрица

щипка сушен джоджен

Много любов 🙂 тя е основната съставка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *